Liisa Ruuskasen ja Johanna Keinäsen pikkujouluohjelmaksi loistavasti sopiva uutuusteos saa ensi-iltansa 14.11.2024.
Suomen Teatterit ry on julkaissut kannanoton suomalaisen teatterin, tanssin ja sirkuksen rahoituksen synkästä tulevaisuudesta. Suunnittelut leikkaukset vaikuttavat voimakkaasti myös Aurinkobaletin toimintaan.
Valtiovarainministeriön 9.8. julkaistu budjettiehdotus antoi kylmää kyytiä suomalaiselle esittävän taiteen kentälle. Valtiovarainministeriö esittää, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 %, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla. Ylisuuret leikkaukset teatterin, tanssin ja sirkuksen valtionosuusrahoitukseen tarkoittaisivat pahimmillaan useampien ammattiteattereiden alasajoa ja konkursseja. Leikkaukset aiheuttavat teatterikentän näivettymistä ja lisääntyvää työttömyyttä, lasten- ja nuortenteatterin vähentymistä, suomalaisen näytelmäkirjallisuuden vaarantumista sekä kansainvälisen yhteistyön loppumista.
”Valtionosuusteatterina ja alueen merkittävänä tanssin alan työllistäjänä leikkaukset iskevät rajusti myös Aurinkobaletin toimintaan. Leikkaukset merkitsevät toiminnan supistamista: vähemmän työpaikkoja, vähemmän uusia tanssiteoksia, vähemmän esityksiä, vähemmän yleisölle tarjottavia elämyksiä. Taide ja kulttuuri ovat suomalaisten henkistä huoltovarmuutta, jota on puolustettava.” Aurinkobaletin toiminnanjohtaja Sami Skantsi kertoo.
Nyt esitetyt leikkaukset ovat osa kehysriihessä päätettyä säästöpakettia, jossa linjattiin että opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuu 50 miljoonan euron lisäleikkaukset vuonna 2025. Tästä summasta valtiovarainministeriö on jyvittänyt 60 % leikattavaksi kulttuurista, vaikka kulttuurin osuus ministeriön koko budjetista on vain noin 7 %.
Vuodelle 2025 esitetyt leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus kaavailee mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026.
Lue Suomen Teatterit ry:n kannanotto täältä.