Iwaoka – Lehtovaara – Malkki: Dysmorphic

Kolme kehoa. Vaahtomuovia. Mikrofoni. Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin Dysmorphic on tumma ja toivorikas esitys kehonkuvan häiriöistä. Se vyöryttää näyttämölle absurdin mielikuvituksellisia, mutta raadollisen todellisia näkymiä vääristyneistä mielenmaisemista. Miltä tuntuu elää oman kuvitellun hirviömäisyyden varjossa? Voiko sitä oppia rakastamaan? Tai saako sen jotenkin hengiltä.

Esityksen lähtökohtana on dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö, jossa ihminen näkee jonkin osan kehostaan epämuotoisena, vastenmielisenä tai jopa hirviömäisenä. Esitys rakentuu nukketeatterista, tanssista ja elävästä musiikista. Vaahtomuovista muotoutuvat nuket sulautuvat osaksi esiintyjien vartaloita muokaten niiden ääriviivat uudelleen. Elävä sävelletty musiikki syntyy ihmiskehoista, laulu- ja äänenkäyttötekniikoista sekä kehollisista rytmeistä.

Dysmorphic tuo näkyville kehonkuvan häiriöistä kärsivien kamppailun, jotta sen tuottama häpeä vähenisi ja tietoisuus siitä kasvaisi. Kaunis on maailma, jossa vääristyneet katseet kirkastuvat ja kehopositiivisuus kukoistaa. Sen myötä myös erilaisuutta on helpompi arvostaa. Kaiken yllä syliinsä sulkeva, pimeyden valaiseva suunnattoman suuri sydän.

 

Tekijät

KÄSIKIRJOITUS JA KONSEPTI Erika Malkki | DRAMATISOINTI JA LIIKKEEN DRAMATURGIA Työryhmä | OHJAUS Maija Westerholm ja työryhmä | ESIINTYJÄT Tashi Iwaoka, Aino Lehtovaara ja Erika Malkki | ÄÄNISUUNNITTELU JA SÄVELLYS Aino Lehtovaara | PUKUSUUNNITTELU Amita Kilumanga ja työryhmä | NUKENRAKENNUS Amita Kilumanga ja Erika Malkki | VALOSUUNNITTELU Magnús Sigurðarson | LAVASTERAKENNUS Erika Malkki, Heikki Pullo ja Eikka Alatalo |  RAKENTAMISEN ASSISTENTIT Tarja Suominen, Saara Siirtola, Hanne Lammi, Henna Lammi ja Eveliina Mäkitalo | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa | TUOTANTO Työryhmä, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets

Ensi-ilta: 22.9.2022 | Manilla, Turku
Muut esitykset: 23.9.–1.10. ja 2.–12.11.2022
Kesto: noin 60 min
Ikäsuositus: +14 vuotta

 

Dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö (BDD, Body Dysmorphic Disorder)

Dysmorfisesta ruumiinkuvan häiriöstä kärsivä henkilö on vakuuttunut oman ulkonäkönsä epämuotoisuudesta, viallisuudesta tai rumuudesta. Epäily omaan ulkonäköön liittyvästä poikkeamasta voi liittyä mihin ruumiinosaan tahansa; useimmiten kyseessä on kuitenkin jokin ulospäin näkyvä ruumiinosa.

Joskus henkilöllä onkin jotakin poikkeavaa ulkomuodossaan, kuten esimerkiksi luomi, arpi, ryppy, ihon kalpeus tai punoitus, kasvojen epäsymmetria tai korvien tai nenän suuri koko. Tällöinkin ruumiinkuvan häiriöstä kärsivän huoli on luonteeltaan selvästi liiallista. Usein ruumiinosassa ei ole ulkonäöltään normaalista lainkaan poikkeava ja henkilö on ahdistuneen huolissaan huultensa, rintojensa, takamuksensa, olkapäittensä, reisiensä tai sukuelintensä koosta tai muodosta.

Teoksen traileri

Video on teoksen traileri eli markkinointivideo. Se sisältää tanssia ja musiikkia. Video: Jussi Virkkumaa, esiintyjät: Tashi Iwaoka, Aino Lehtovaara ja Erika Malkki.

Lue lisää

Dysmorphic (Yökukkujan sekalaiset -blogi 2.11.2022)

Dysmorphic tuo lavalle kehonkuvan häiriöstä kärsivien karmivan kokemusmaailman, joka peilautuu suhteessa muihin (Turun Sanomat 23.9.2022)

Uutuusteos vyöryttää kehonkuvan häiriöt näyttämölle – ”Yksi esityksen tekemisen motiiveista on ollut tarjota eräänlainen vertaistukikokemus kehonkuvansa kanssa kamppaileville.”

Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin Dysmorphic-teoksen ensi-ilta sairaustapauksen vuoksi (Aamuset 29.8.2022)

Tanssi reagoi nuorten mieleen ja terveyteen (Turkuposti 3/2022)

Aurinkobaletti syksyllä yhteistyöhön nukketeatterin kanssa (Aamuset 2.6.2022)